",""],animatespeed:"fast",oninit:function(e,t){},onopenclose:function(e,t,a,s){}});
Elektronik Defter Genel Tebliği kapsamında, elektronik defter (e-defter) oluşturan, kaydeden ve muhafaza eden platform bağımsız AtikEBelge uygulamamız, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan yazılım uyumluluk onayını almıştır.
Gelişmiş Entegrasyon yeteneği ile öne çıkan AtikEBelge uygulaması, mükelleflerin kullanımına sunulmuştur. AtikEBelge uygulamasının platform bağımsız yapısı, bilinen global ve yerel tüm ERP ve muhasebe yazılımlarıyla çalışabilmesine ve farklı formatlarda hazırlanan veriler kullanabilmesine imkan sağlamaktadır ve ERP veya muhasebe yazılımlarının sürüm geçişlerinden de etkilenmemektedir.
Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda; oluşturulması, kaydedilmesi, muhafaza edilmesi ve ibraz edilmesini sağlayan sistemin genel adı şeklinde tanımlanmıştır.
e-Defter uygulaması ile birlikte kâğıt ortamında defter tutmak, bu defterlerin noter taktiği ve arşivlenerek saklanması gerekmemektedir.
Başlangıç aşamasında yevmiye defteri ve büyük defterin (defteri kebir) elektronik defter kapsamında tutulması öngörülmüştür. Bilanço esasına göre defter tutan, gerçek ve tüzel kişiler e-Defter uygulamasından yararlanabilmektedir. Mükellefler uygulamadan yararlanabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onay almış bir yazılım kullanmaları gerekmektedir.
e-Defter uygulaması, hem mükelleflerin hem de kamu ve özel sektör kuruluşların vergisel ve yönetsel birçok amaca katkıda bulunacak olan bir uygulamadır. e-Defter uygulaması şüphesiz sadece Maliye Bakanlığı uygulamaları için değil, firmalardan çeşitli sebeplerle bilgi ve raporlamalar isteyen diğer kamu ve özel sektör kurumları için de standart bir veri formatında bilgiler sunacağı için hayati öneme sahip bir projedir.
Platform bağımsız e-defter, muhasebe programına bağlı olmadan bütün muhasebe programlarından kayıtları alarak e-Defter oluşturma kavramını ifade eder.
04/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar e-Defter Mükellefidirler.
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar e-Defter Mükellefidirler.
Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayı içerisinde başvuranların 1/1/2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutmaya başlamaları gerekmektedir.
Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Özel hesap dönemine tabi olanların 1/12/2014 tarihinden önce elektronik defter uygulamasına başvuru yapmaları ve en geç 2014 Aralık ayı içerisinde, elektronik defter tutmaya başlamaları gerekmektedir.
Defterler XBRL standardı ile oluşturulur ve mali mühür ile imzalanır. Başkanlık sisteminde arızi bir durum olması durumunda defterlerde zaman damgası kullanımı gerçekleştirilir.